رابط کاربری و تجربه کاری چه تفاوتی دارند؟
معمولا وقتی شما به واژه رابط کاربری یا User Interface و تجربه کاربری یا User Experince مواجه میشوید، این سوال برای شما پیش خواهد آمد که این دو چه تفاوتهایی با یکدیگر خواهند داشت؟ در این مقاله شما را با مفهوم کامل این دو واژه آشنا میکنیم تا جای ابهامیبرایتان باقی نماند. بنابراین به تعریف کلی هر کدام از این واژهها میپردازیم:
رابط کاربری یا User Interface
سری صفحات و المانهای تصویری که در بردارنده آیکونها و دکمهها میباشند که باعث برقراری تعامل شما با وسیله (گجت) میشوند، را رابط کاربری گویند که به UI نیز معروف است.
تجربه کاربری User Experience
همان طور که از نامش پیداست تجربه یک شخص که نتیجه تعامل وی با کلیه جنبههای محصول یا سرویسی به دست آمده است را تجربه کاربری گویند که به UX نیز معروف است . برای اینکه بتوانید ارتباط بیشتری با این دو برقرار کنید مثالهایی را برای شما برای درک مفهوم بهتر خواهیم زد:

UX/UI
آشنایی با نمونههای رابط کاربری
بعنوان مثال میتوانیم بگوییم در دهه 70 میلادی سیستم عاملی وجود نداشت که شامل گرافیک و آیکونی باشد، در آن زمان ماوس هم وجود نداشت که بتوانیم از آن برای راحت تر کردن کار خود استفاده کنید، حال فرض کنید که که اگر شما کاربر کامپیوتری در دهه 70 میلادی بودید، برای کار با آن باید از رابط کاربری دستوری بهرمند میشدید، به این ترتیب که کلیه دستورات بصورت خطی به سیستم وارد شده و در رابط کاربری به نمایش در میاید. پس از این مدت زمان، کامپیوترهایی به وجود آمدند که تحت زبانهای برنامه نویسی به عمل آمدند.
اولین کامپیوتر شخصی چه زمانی به وجود آمد؟
در اوایل دهه 80 اولین کامپیوتر شخصی ساخته شد، که متعلق به کمپانی Xerox PARC بود که این کامپیوتر رابط گرافیکی را ارائه میکرد.(GUI) پس از ساخت این کامپیوتر کمپانی اپل با استفاده از ایده برداری از محصول Xerox کامپیوتر شخصی را ارائه کرد که ماوس با یک کلیک بهمراه داشت، با عرضه این محصول طراحان به این نتیجه رسیدند که سیستم عامل به این شکل نیازمند طراحی حرفه ای تر و منطقی تر میباشد، بنابراین در این زمان شغلی به نام طراح رابط کاربری پدید آمد.
طراح رابط کاربری به چه کسی گفته میشود؟
تحلیل و طرای رابط کاربری به قدری پیشرفت کرد که به علم مبدل شد و در دنیای امروز افرادی که طراح رابطهای کاربری هستند، بر روی تکنولوژیها، سایتها، اپلیکیشنها و… کار میکنند، رابط کاربری برای تمامیموارد نام برده شده تلاش کرده و برای بهبود آنها تستهایی را انجام میدهد . همچنین طراح المانهای تصویری نیز در کلیه موارد ذکر شده بر عهده طراح رابط کاربری میباشد.

UX/UI
آشنایی با نمونه تجربه کاربری:
تجربه کاربری یا User Experience که مخفف آن کلمه UX میباشد، تنها نتیجه ظاهر رابطی که توسط آن کار میکنید نیست، بلکه این مفهوم ابعاد فراوانی دارد و تنها در شرایطی به بهترین شکل انجام میشود که کاربر در تمامیمسیر از محصول یا خدمات آن به بهترین شکل استفاده کند و از آن لذت ببرد. در ادامه چند مثال که دربردارنده تجربه کاربری بوده را برای شما بازگو خواهیم کرد. همچنین این را باید دانست که برای هر تجربه کاری مطلوب ترین مسیر موجود را باید طراحی کرد.
کلیه اقداماتی که باعث میشود تعامل با رابط کاربری به وجود بیاید.
دوره ای که خدمات و محصولات شما در آن شناخته میشود.
کلیه مشاهداتی که از طریق کاربر حین تعاملات انجام میشود.
تفکراتی که در طی انجام کار روی رابط کاربری به وجود میآید.
تا اینجا تعاریف رابط کاربری و تجربه کاربری را بیان کردیم حال نوبت رسیده که با استفاده از آن تصاویر تفاوت میان این دو واژه را بیان کنیم.
تفاوت بین رابط کاربری و تجربه کاربری چیست؟
میتوان گفت که طراحی تجربه کاربری، بروی کلیه مواردی که باعث تعین شدن مسیر کاربر میباشد، تاثیر میگذارد. برای درک بهتر میتوان گفت هر چیزی که به روی صفحه به نمایش درآورده شود و هم هرچیزی که دور از آن و تنها یک قسمتی از تجربه باشد. در طراحی رابط کاربری به طور مستقیم روی عملکرد خدمات و محصولات و ظاهر سطوح کار میشود. مثالی از تفاوت میان یک رستوران با UI/UX برای شما خواهیم زد تا بتوانید مفهوم را بهتر درک کنید. رابط کاربری (UI) متشکل از میز، صندلی، منو، ظروف و کلیه لوازم آشپزی میباشد، اما تجربه کاربری ( UX) .متشکل از مواردی همچون سرویس رستوران، غذا و امکاناتی که آن رستوران در اختیار مشتری قرار میدهد مانند پارکینگ و پخش زنده موسیقی و یا موسیقیهای معمولی و …
سلام – اگر میتونید بازم در مورد رابط کاربری و تجربه کاری چه تفاوتی دارند؟ در مقالات بعدی برامون بیشتر توضیح بدید ممنونتونم
با سلام
بله
با سلام
در مقالات بعدی توضیح خواهیم داد .
رابط کاربری خوبی داشتن میتونه تو کار کمک زیادی کنه بهمون ، تو این مقاله فهمیدم که واقعا همین طوره
ممنون از مقالات علمیو مفید شما زحمت کشیدید تشکر
tajrobe kari mitoone kheli behemoon komak kone vaghan movafegham
میشه تو کلاساتون شرکت کنم؟
با سلام
در قسمت “دورهها” در سایت اعلام خواهد شد .
من تجربه کاریمو توی شرکت جدیدی که مشغول به کار شدم مطرح کردم و تونستم کمک خوبی به کارفرمای خودم بکنم
من از مقالات شما درسهای زیادی گرفتم
تجربه کار بری یه چیزیه که تو هیج دانشگاهی نمیشه تدریس شه فقط باید بر اثر کار بوجود بیاد
خیلی کارتون خوبه
میشه لطفا مواردی که باید توی ux رعایت کنیم رو با دقیق تر بگید؟ مثل سایت material
تشکر